Akrilik Solvent Nedir? Ne işe Yarar?

Akrilik kaplamalar genellikle su veya solvent bazında taşınan %15-30 akrilik reçine (veya katılar) içerir. Solvent bazlı akrilik kaplamalar, orta ila derin renk geliştirme (koyulaştırma) sağladıkları ve birden fazla kat daha parlak bir yüzey elde edilmesini sağlayabildikleri için en popüler olanlardır. Su bazlı akrilikler, daha doğal bir yüzey için daha az renk geliştirme ve parlaklık sağlar. Solvent bazlı akrilikler genellikle tekrar uygulama kolaylığı ve ıslak görünüm nedeniyle tercih edilmektedir. En iyi solvent bazlı akrilik kaplamalar, yüksek oranda katı madde içerir (%25 veya daha fazla) ve yavaş kuruyan solventlerde taşınırlar.

Solvent Bazlı Akrilik Boya Ne Demektir?

Solvent bazlı akrilik dolgu macunları, betonun yüzeyini ve rengini korumak ve arttırmak için beton yollarda, patikalarda ve havuz çevrelerinde yaygın olarak kullanılan bir sızdırmazlık maddesi türüdür. Bu tip sızdırmazlık maddesi, su bazlı akrilik sızdırmazlık maddelerinden daha yüksek düzeyde VOC içerir. Beton için koruyucu bir son kat görevi görebilir. Estetiği geliştirmek için de kullanılabilir. Betona kimyasal ve leke direnci sağlar. Solvent bazlı akrilik mastik, kimyasal ve aşınma direnci nedeniyle yüksek aşınmadan sıklıkla etkilenen yüzeyler için idealdir.

akrilik solvent boyama

Solvent Bazlı Akrilik Çeşitleri Nelerdir?

Akrilik kapatıcılar iki tiptir: solvent bazlı (normalde yüksek VOC) ve su bazlı (düşük VOC içerir). Yapıştırıcılar, beton kürlendikten sonra kullanılır. Akrilik dolgu macunları, betonu aşınma ve yıpranmaya karşı koruma özelliğine sahiptir. Bu sızdırmazlık maddesi aynı zamanda benzine ve otomobil yağına karşı dayanıklıdır. Ayrıca betonu bahçe gübrelerinden ve kaya tuzundan korur. Solvent bazlı bir kapatıcıda hem polimer hem de solvent sürekli, berrak bir polimer solüsyonu oluşturur. Çözücünün bu çözeltiden buharlaşmasından sonra polimer zincirleri daha yakın hale gelir ve sonunda birbirine karışır. Polimer beton yüzeyinde kaldığı için beton yüzeyinin daha parlak olmasını sağlar. Solvent bazlı kapatıcılar, ince, koruyucu bir film oluşturmak için dış yüzeyler için daha uygundur ve iç yüzeyler için daha az uygundur. Bu film, su ve klorür girişine karşı iyi bir koruma sağlar ve kaçan nemin levhada kalmasına izin verir. Bu kapatıcılar sararmaz ve UV’ye dayanıklıdır ve çok çeşitli parlaklık seviyelerinde bulunur. Solvent bazlı akrilikler, dış mekan kullanımı ve renk geliştirme için su bazlı ürünlerden daha iyi performans gösterir.

Solvent Bazlı Akrilik Kapatıcı Yapıştırıcı Nedir?

Kendinden yapışkanlı bant endüstrisindeki en yaygın akrilik yapıştırıcılar, solvent bazlı akrilikler ve su bazlı akriliklerdir. Yapışkan bant seçerken bu iki akrilik tipi arasındaki farkların belirsiz olması yaygın bir durumdur. Solvent bazlı akrilik yapıştırıcılar, petrol bazlı solventlerdeki akrilik polimerlerdir. Solvent bazlı yapıştırıcıların avantajı, dayanıklılıkları, toklukları ve zaman içindeki dayanıklılıklarıdır. Su bazlı yapıştırıcılardan daha üstün kesme ve soyulma direnci sağladıkları doğrudur, ancak solventleri onları oldukça kirletici hale getirir. Ayrıca su bazlı yapıştırıcılardan daha pahalıdırlar.

Emülsiyon, dispersiyon, solvent içermeyen veya su bazlı yapıştırıcılar olarak da adlandırılan su bazlı akrilik yapıştırıcılar, yapıştırıcı moleküllerini ayırmak için suyu kullanır. Su buharlaştığında güçlü bağlar oluşur. Su bazlı yapıştırıcıların ana avantajlarından biri, düşük uçucu organik bileşik (VOC) içeriği nedeniyle çevre dostu olmaları ve solvent bazlı yapıştırıcılara ekonomik olarak uygun bir alternatif olmalarıdır.

Akrilik Solvent Nerelerde Kullanılır?

Arzu edilen performans özellikleri, bir yapıştırıcının moleküler yapısına atfedilebilir; solvent akrilik yapıştırıcı sistemleri çok sayıda varyasyon sunar. Solvent bazlı akrilik yapıştırıcılar, tipik olarak çapraz bağlayıcı içermeyen su bazlı yapıştırıcılara göre avantajlar sunan çeşitli çapraz bağlama mekanizmaları sağlar. Bu çapraz bağlamanın bir etkisi, kimyasallara ve diğer çözücülere karşı geliştirilmiş dirençtir. Su bazlı sistemlerin çoğunda bu bağlayıcı özellik yoktur, bu da onları solventlere maruz kaldıklarında son kullanım uygulamalarında istenmeyen performansa karşı daha duyarlı hale getirir. Onlarca yıllık kullanım, test, deney ve modifikasyonlardan sonra, yapıştırıcı teknoloji uzmanları, hemen hemen her yapıştırıcı ihtiyacını karşılamak için hassas polimer performansını kolayca sağlamak için solvent akrilik yapıştırıcıları kullanabilirler.

Bu, solvent akrilik yapıştırıcıların, performans yönlerinden minimum düzeyde ödün vererek pozitif özellikleri karıştırıp eşleştirebilen kimyagerlerle, özelleştirme söz konusu olduğunda daha geniş bir serbestlik sunduğu anlamına gelir. Solvent akrilik yapıştırıcılar, olağanüstü kimyasal direnç sunacak şekilde formüle edilebilir, bu da onları bu tür maruz kalmanın olası olduğu ortamlarda kullanım için çok uygun hale getirir. Ek olarak, birçok solvent yapıştırıcı, bir dizi aşırı sıcaklığa dayanabilir. Kimyasal dirençte olduğu gibi, solvent akriliklerin yüksek ve düşük sıcaklıklarda işlev görme yeteneği, bazı rakip teknolojilere göre daha geniş bir konum ve koşul aralığında kullanımlarına olanak tanır. Son olarak, uzun ömür ve dayanıklılık başarıyı veya başarısızlığı tanımladığında, solvent akrilik yapıştırıcılar genellikle en iyi seçenektir.