En İyi Akrilik Boya Fikirleri
Akrilik boya, sanatçılar tarafından yüzyıllardır kullanılan suluboya ve yağlı boyaların aksine, nispeten genç bir ortamdır. Boya üreticileri, 1930’ların başlarında pigmentli bir polimer süspansiyonla oynuyorlardı, ancak Liquitex şirketi bugün anladığımız şekliyle ilk akrilik boyayı buldu ve 60’ların başında akrilik boyalar dünya çapında sanatçılar tarafından geniş çapta erişilebilir hale geldi. Bu da bir bakıma sanata yeni bir bakış açısı kazandırmış oldu.
Günümüzde akrilik boyama, karıştırma ve temizleme için toksik çözücüler kullanmaya gerek kalmadan, renk yarı saydamlığı, opaklık ve vücut açısından yağlı boyanın birçok güçlü yönüne sahip olan birçok sanatçı tarafından tercih edilen ortam olarak benimsenmiştir. Çok yönlülüğü, kuruma süresini artıran, bitişi değiştiren ve renk gücünü etkilemeden boyanın viskozitesini veya akışkanlığını büyük ölçüde değiştiren ortamların kullanımıyla daha da genişletilebilir. Kullanım alanının genişlemesi ise tamamen ihtiyaç hiyerarşisine bağlıdır. Teknolojinin yarınlara neler kazandıracağını bilemeyiz. Biz şuana bakarsak sizlerle akrilik boya nedir ile başlayıp akrilik boyayı silebilirmiyize kadar tüm sorularınıza cevap arayalım.
Akrilik Boya Nedir ?
Mağazada göreceğiniz en yaygın üç boya türü arasında akrilikler, sulu boyalar ve yağlar bulunur. İşte akrilik boyalara genel bir bakış ve onları yeni ve orta düzey ressamlar için harika bir başlangıç noktasıdır. Bu başlangıç noktasıyla da kalmayıp ileri düzey teknik de bile kullanılabilir bir boya türüdür. Bianca Stella akrilik boya çeşitleri günümüzde en yaygın kullanılan, birçok alanda tercih edilen boya çeşitleri içerisindedir. Bianca Stella akrilik boya çeşitleri ile her yeri her şeyi kolaylıkla kendiniz yaparak, ev geliştirme projelerinizin mimarı olabilirsiniz.
1. Paletinizin Kurumasına İzin Vermeyin
Akrilik boyalar çabuk kurur, bu yüzden boyamaya hazır olana kadar paletinizi oluşturmayın. Mola vermeniz gerekiyorsa, fazladan birkaç saat ıslak kalması için paleti streç filmle sarın. Akrilik boyalarınızın kapaklarını asla açık bırakmayın veya fırçalarınızı boya dolu bırakmayın. Sanat eserinizin kusursuz olması bizim için de önem arz ediyor içiniz de ki cevhere küs kalmanızı istemeyiz.
2. Renkleri Karıştırmayı Deneyin
Boya renklerini doğrudan şişelerden veya tüplerden kullanmayın – karıştırmayı deneyin. İkincil renklerin (mor, turuncu ve yeşil) kendi benzersiz sürümlerini oluşturmak için ana renkleri (kırmızı, mavi ve sarı) kullanın. Kendinizi bu renk cümbüşüne katın ve renklerin dünyasın da gezerken huzur bulmayı unutmayın. Beyaz eklemek, renkleri daha açık ve soluk hale getirerek pastel renkler oluşturur . Renklere siyah eklemek onları daha koyu ve mat yapar (bordo veya lacivert gibi). Ayrıca ara renklerinize bir ana renk ekleyerek kahverengi, daha topraksı bir ton katabilirsiniz. Örneğin, kırmızı ve sarıya biraz mavi eklemek, yanmış bir turuncu yaratacaktır. Harika değil mi? Heyecan dolu bir baş yapıt çıkarıyorsunuz.
Fırçanızı Aşırı Yüklemeyin
Kıllarınızda çok fazla boya olması, resminizdeki ayrıntıları kontrol etmeyi zorlaştıracak ve resminizin kuruması için gereken süreyi uzatacaktır. Ayrıca fırçalarınızı tamamen temizlemeyi zorlaştırabilir.Bu yüzden dikkatli olmalısınız.
Doğru görünümü elde etmek için her zaman daha fazla boya alabilir ve daha fazla katman ekleyebilirsiniz. Bu nedenle, fırçanıza yalnızca ihtiyacınız olduğu kadar boya yükleyin (çok kalın, dokulu bir resim istemiyorsanız).Resminiz size aittir fakat bilirsiniz teknik ve hayal güçü ile inanılmaz resimlere imza atabilirsiniz.
4. Çeşitli Fırçalar Kullanın
Farklı şekiller, fırça darbeleri ve dokular için düz fırçaları , yuvarlak fırçaları ve parlakları karıştırın . Resminizi öne çıkaran çeşitlilik ve küçük ayrıntılar eklemek için benzer ancak farklı boyutlardaki fırçaları da kullanabilirsiniz. Fırçaların dünyasını resminizin üstünde denemeyi ihmal etmeyin neler çıkabileceğini bilemeyiz.
5. Farklı Boyama Yöntemlerini Deneyin
Farklı araçlar, akrilik ortamlar ve teknikler, istediğiniz nihai sonucu almanıza yardımcı olabilir. Örneğin sırlama , renklerinize derinlik katar.Bu da resminizi daha canlı kılar.Kim canlı bir resim havası kazandırmak istemez ki ?
Daha Fazla Su Kullanın
Akrilik boyanızı inceltmek için su ekleyin, mat bir sulu boya gibi kurutun. Gölgeler oluşturmak ve resminize ilginç dokular eklemek için ince bir boya tabakası kullanabilirsiniz.
Bu tekniğin en iyi şekilde çok kalın ve emici kağıtta (suluboya kağıdı gibi) işe yaradığını unutmayın. Önceden alçılanmış veya suya dayanıklı bir tuval üzerinde kullanırsanız, ince boya emilmek yerine damlayabilir ve birikebilir. Katmanlamayı denemek için daha ince boya ürünleri ve guaj veya Liquitex gibi ortamlar da kullanabilirsiniz.
2) Sert Kıllarla veya Kağıt Havluyla Kurulayın
Sert kıllı bir boya fırçasını kalın boyaya batırın ve tipik fırça darbelerinden farklı, düzensiz, rastgele bir doku oluşturmak için tuval üzerine sürün.
Tuvale hafifçe vurmaya başladığınızda, sadece kılların uçlarının birbirine çarptığını ve bir dizi organik nokta oluşturduğunu fark edeceksiniz. Fırçayı bir alana ne kadar çok dokunursanız, alan o kadar katı hale gelir. Biraz daha fazla baskı eklerseniz, hafifçe vurma, daha az boşluk ve kontrastla çok daha büyük bir şekil oluşturur.Şahane bir resim için olması gereken her şeyi mevcut kılmak ellerinize aittir unutmayın.
Damlama ve Akrilik Dökme Deneyi
Yağmur yağıyormuş gibi görünmesini mi yoksa resminizde bir şeylerin eridiğini mi göstermek istiyorsunuz ? Sıçramalar ve damlamalar oluşturmak ve boyanın birlikte akmasına yardımcı olmak için ıslak boya katmanlarına su püskürtmeyi deneyin. Veya, rengin damlaması ve akması için boyanıza şeffaf akrilik ortam ekleyin. Kasvetli hava resimlere bir ruh verir ve siz o ruhu bu teknik ve boya ile yapabilirsiniz gerisi sadece hayal dünyanıza kalmış.
Boyanın Kaldırma Bölümleri
“Kaldırmak”, tuvalinizden boyayı “çıkarmak” veya “silmek” demenin başka bir yoludur. Bunu neden yapmak isteyesin ki? Çünkü bu akrilik boyama tekniği, yumuşak arka planlar, bulut ve su efektleri, kumaş kıvrımları illüzyonu, dokulu yamalar ve daha fazlasını kolayca oluşturmanıza olanak tanır.
Hala ıslak olan boyayı tuvalinizden kaldırmak için ıslak veya kuru bir kağıt havlu, bez veya süngerle deney yapın. Bu teknik biraz pratik gerektirecek, ancak acemi ressamların gevşemesi ve deneyimle eğlenmesi harika!
Son olarak eklemek istiyorum.Sanat bazı insanlar için nefes alma yoludur.Bazı insanları nefesiz bırakmayınız ve bu büyülü dünyaya sürekli farklı teknik ve boyalarla katılım gösteriniz.Bu sanat dalı hayaliniz veya hobiniz olabilir lakin bazı insanlar için hep bundan daha fazlası olacaktır.Sanat ile kalın.