En İyi Dönüşüm Boyası Akrilik Boya İle Hangi Alanlar Boyanır?
Akrilik boya muhtemelen el sanatları ve sanat projeleri için en yaygın kullanılan boyadır. Ve haklı olarak, kullanımı kolaydır, akrilik boyayı hemen hemen her yerde bulabilirsiniz, akrilik boyaların çoğu toksik değildir ve oldukça ucuzdur. Ancak sanat ve zanaat dünyasına yeni gelenlerin çoğu, akrilik boyanın gerçekte ne kadar çok yönlü olduğunu ve kaç farklı malzeme üzerinde kullanılabileceğin bilinmiyor. Bu boya birçok alanda kullanılmaktadır. Gelin bu alanlara hep birlikte bakalım!
Akrilik Boya İle Hangi Alanlar Boyanır?
Akrilik boya; Kanvas, Kağıt, Karton, Ahşap, Polimer Kil, Hava Kuruyan Kil, Taş ve Alçı üzerine direkt olarak kullanılabilir. Kumaş, Metal, Cam, Plastik gibi Malzemelerde de kullanılabilir ancak bu malzemelerin önce yüzeylerinin hazırlanması ve daha sonra boyanın sızdırmaz hale getirilmesi gerekir.

Akrilik Boyalarla Tuval, Kağıt ve Karton Üzerine Boyama
Akrilik boya ile tuval, kağıt ve karton üzerine resim yapmak kolayca mümkündür. Kullandığınız tuval veya kağıdın türüne bağlı olarak, çizim yüzeyini gerçekten boyamadan önce biraz alçıtaşı ile astarlamak yararlı olabilir. Akrilik boya yüzeye daha iyi yapışacak ve boya, doğrudan tuval üzerine yaptığınızdan daha canlı olacaktır. Ancak karton üzerine boya yapıyorsanız, çok kat boya kullanmak istemiyorsanız veya boyanızın canlı olmasını istiyorsanız yüzeyi mutlaka alçıtaşı ile hazırlamalısınız. Yüzeyi önceden hazırlamazsanız, karton akrilik boyalarınızın canlılığını azaltacaktır.

Ahşap Üzeri Akrilik Boya ile Boyama
Ahşap, akrilik boya ile kolayca boyanabilir. Boya işini biraz daha iyi hale getirmek için önceden ahşap yüzeyi hazırlayabilirsiniz, doğrudan ahşap üzerine de boyayabilirsiniz. İlk kat boyadan sonra ahşabın dokusu ve doğal deseni biraz görünür olacaktır, bu harika bir etki olabilir ama bu etkiyi istemiyorsanız, o zaman sadece ilk katın üzerini boyayabilir ve üçüncü kattan sonra boyayabilirsiniz. Alternatif olarak, ahşabı yüzeyi hafifçe zımparalayarak veya yüzeyi çok sıvı ile hazırlayarak da hazırlayabilirsiniz. Ardından, ilk kat çoğu zaman fazlasıyla yeterli olacaktır ve artık daha sonra boyanın soyulması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Boyalı ahşabın dışarıda veya güneşli bir yerde olması gerekiyorsa, onu elementlerden korumak için şeffaf bir vernikle kapatmanızı tavsiye ederiz Aksi takdirde, renk oldukça hızlı bir şekilde solacaktır. Bununla birlikte, boyalı ahşap iç mekandaysa, boyadıktan sonra mühürlemenize de gerek yoktur.

Akrilik Boya ile Kumaş Boyama
Akrilik boya ile kumaş boyanabilir ancak boya kumaşa uzun süre yapışmaz. Akrilik boya oldukça esnektir ancak çoğu kumaş için yeterince esnek değildir. Sadece bir kumaş parçası üzerine boyamak istiyorsanız, bu o zaman akrilik boyayı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak örneğin bir tişört boyamak istiyorsanız akrilik boya iyi bir seçim olmayacaktır. Boya bir süre sonra çatlayacak ve boyanın bir kısmını yıkamadan tişörtünüzü yıkayamayacaksınız. Bu yüzden kıyafet boyamak için tekstil boyalarını tavsiye ederiz. Gördüğünüz gibi, akrilik boyanın üzerinde çalıştığı birçok farklı malzeme var.

Akrilik Boya ile Metal Boyama
Metali akrilik boya ile boyamak da mümkündür ancak öncesinde yüzeyi hazırlamanız ve ardından boyayı yapıştırmanız gerekir. Çoğu metalin üzerinde, zımparalamanız gereken koruyucu bir katman bulunur. Ve diğer birçok metal türü, akrilik boyanın yapışması için çok pürüzsüz olacaktır. Bu yüzden yüzeyi biraz pürüzlendirmeniz gerekmektedir. Ve daha da kötüsü, metale kalıcı olarak yapıştığından ve kırılmadığından emin olmak için boyayı daha sonra kapatmanız gerekir. Bu nedenle, metali akrilik boyalarla boyamak mümkün olsa da, metal için yapılmış boyayı kullanmak daha kolaydır. Örneğin metal cila gibi.

Akrilik Boya ile Cam Üzerine Boyama
Metal üzerine boyamada olduğu gibi, yüzeyi hazırlamanız ve ardından boyayı kapatmanız gerekir ve o zaman bile bulaşık makinesinde yıkanmaz. Yani mümkün olsa da daha iyi olan başka alternatifler de bulunmaktadır.
Polimer Kil ve Havada Kuruyan Kilin Akrilik Boya ile Boyanması
Fimo veya Sculpey gibi polimer kil ve havada kuruyan kil, akrilik boya ile kolayca boyanan türlerdendir. Gerçekten iyi bir sonuç almak için yüzeyi herhangi bir şekilde hazırlamanız gerekmez. Bununla birlikte, daha sonra boya kırılmasını önlemek için boyayı daha sonra kapatmalısınız . Ancak, boya işinizi korumak için basit bir şeffaf kat akrilik kapatıcı fazlasıyla yeterli olacaktır.

Akrilik Boya ile Plastik Boyama
Plastikler biraz daha karmaşıktır. Piyasada o kadar çok farklı plastik türü var ki, plastiği akrilik boyayla boyayabileceğinizi kesin olarak söylenemez.
Ancak ticari olarak kullanılan plastiklerin çoğu, yüzeyi biraz gesso veya biraz sprey spatula macunu ile hazırladığınızda akrilik boya ile boyananabilir. Ve boya işini daha sonra biraz akrilik kapatıcı ile kapatırsanız, o zaman güvenli taraftasınız ve boya işiniz uzun süre dayanacaktır. Bununla birlikte, akrilik boyanın yapışmadığı, nadiren kullanılan bazı plastiklerde bulunmaktadır.
Alçı Üzeri Akrilik Boya ile Boyama
Alçı akrilik boya ile kolayca boyanabilir. Akrilik boyalar için yüzey hazırlamak için bir ortam büyük ölçüde alçıdan oluşur. Böylece akrilik boya sıvaya güzel ve kalıcı bir şekilde yapışacaktır. Boyalı sıva projesini dışarıya koymayı planlıyorsanız, önceden bir miktar akrilik sızdırmazlık maddesi ile kapatmanızı tavsiye ederiz.
- Etiketler:
- dönüşüm
- eskiyiyenile
- yenileme